Styr på økonomien, før du optager billån

Køb af ny eller brugt bil er noget, de fleste stifter bekendtskab med i løbet af livet. Behovet for en bil kan komme af drømmen om den nye model af dit yndlingsmærke, eller bare af ren nødvendighed til fx at komme på arbejde. Det er de færreste, der kan betale hele beløbet kontant, især hvis det er en ny bil. Søger du et billån er det en god idé at starte med at sammenligne lånemuligheder. Dels for at spare penge, men også for at få den bedste deal for dig. Billån kan nemlig være uigennemsigtige og svære at regne helt ud. Læs med her, og bliv klogere.

 

Hvad består et billån af?

Et billån består først og fremmest af en hovedstol. Denne udgøres af selve det beløb, som du har lånt samt omkostninger i forbindelse med lånet. Den samlede tilbagebetaling er det beløb, som du i alt ender med at skulle betale for lånet, inkl. selve lånet. Et andet beløb, som er vigtigt at have for øje, er ÅOP. Det dækker over den årlige omkostning i procent og er en rigtig fin indikator, når du sammenligner priser på lån. Kig derfor efter dette også.

Prisen på lånet afgøres af flere elementer, herunder bilens pris, alder samt hvor lang tid, lånet skal løbe over. Din økonomiske situation har også betydning, og det er vigtigt, at den er stabil, før du låner til en bil.

 

En sund økonomi som grundlag

Før du kan låne, skal din grundøkonomi være i orden. Dette er blandt andet for, at du ikke selv pludselig står med en uoverskuelig gæld, samt at forhandleren og banken skal være sikker på, at du ender med at kunne betale det fulde beløb tilbage. Typisk skal du til en start lægge en procentdel af bilens samlede pris i udbetaling. Den sunde økonomi handler typisk om adfærd. Det starter med, at man går fra at være passiv omkring, hvad man bruger penge på til aktivt at vælge og registrere, hvad der ryger ud fra bankkontoen. Man kan starte med at danne sig et overblik over udgifter og indkomst. På den måde får man også en idé om, hvilke udgifter, der er nødvendige, og hvilke, der kan spares. Hvis man kan skabe balance mellem udgifter og indtægter, kan man spare op, eller betale kreditorer tilbage, hvilket kan give et mentalt, og med tiden også økonomisk, overskud. Så hav dette in mente, før du låner til en brugt eller ny bil.

37 kommentarer Tilføj dine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *