Guide til gældsbrev: Overvejelser du bør gennemgå inden du stifter gæld

Når man låner penge, er det ofte til større ting. Typisk låner man penge, hvis det er til et huskøb, købe en ny bil, båd eller motorcykel. Der kan også, opstå andre gældsformer og grunde til hvorfor en gæld er nødvendig for dig. Men hvis du stifter gæld, er det en god ide at overveje hvad gælden skal bruges til. Hvis det er en forbrugsgæld, er de ofte dyrere i renter end hvis det er til et huskøb.

Der bør laves gældsbrev

Uanset om det er dig der skal låne penge, eller låne penge ud til en du kender, bør I oprette et gældsbrev. Et gældsbrev er næsten det samme som en kontrakt. Denne kan være anvendelig, i tilfælde af betalingen stopper eller der bliver uenigheder mellem parterne. Som låneudbyder er det vigtigt at pengene kommer retur. Som låner af penge, er det en god ide at stille en form for garanti til tilbagebetalingen. Disse ting kan skrives i et gældsbrev.

Følg denne guide

Et gældsbrev skal indeholde vigtige oplysninger. Begge parter, er nødsaget til at have en kopi, så begge parter har mulighed for at se hvad gældsbrevet indeholder. Derved er der ingen af parterne der bliver snydt. Med denne guide til udarbejdelse, af et gældsbrev er i godt stillet:

  • Parternes oplysninger – uanset om din låneudbyder er et pengeinstitut eller en privat person. Her gælder det navn, adresse og CPR for begge parter
  • Beløbet på lånet
  • Renter på lånet – skal der renter på eller er det et rentefrit lån. Man kan også vælge den første måned er rentefri, hvor de efterfølgende måneder er med renter.
  • Tidsfristen for tilbagebetaling. Pengene kan betales tilbage med månedlige afdrag eller alle pengene på en gang. Hvis det er større beløb der lånes, er det nemmeste for låneren at afdrage med månedlige ydelser.
  • Misligholdelse af gældsbrevet. Hvis dette bliver aktuelt, er det vigtigt, at der er en klar aftale for begge parter om hvad der skal ske fremadrettet, og hvordan låneudbyderen kan inddrive lånet.
  • Ved udarbejdelse af et gældsbrev, er det vigtigt at følge de enkelte landes lov og regler, ellers kan i være uheldige at gældsbrevet er ugyldigt.
  • Udarbejd eventuelt et gældsbrev i samarbejde med en advokat

Hvis din låneudbyder er et pengeinstitut, bruger de også gældsbrev når de låner penge ud. Alle låneudbydere vil sikre sig at få inddrevet lånet på den ene eller anden måde.

Det er ikke altid en god ide at stifte forbrugsgæld

Hvis du mangler penge til dagen og vejen, er det ikke altid en god ide at låne penge. Her vil det til tider være bedre for dig med et økonomitjek, sammen med din bankrådgiver. Som udgangspunkt bør man ikke låne penge, men hvis det er fordi man vil være husejer eller lign, kan det være nødvendigt. Endvidere bør du, se hvilket lån der er billigst at låne i forhold til renter, gebyrer og tidsfristen for tilbagebetaling. Et huslån skal oftest betales tilbage indenfor 30 år, hvorimod forbrugslån inden for få måneder. Inden du stifter gæld, tænk dig om.

35 kommentarer Tilføj dine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *